hvit
SWENOR

ABC


KIWI

KIWI

Saucony
VJ


MILA


SKODA

DEKKMANN

DEKKMANN

DEKKMANN

   
  Jon Pedersen

21 mai 07 Er dette bra o-kart?

kart2.jpgHva skjedde egentlig i dag? Norges beste o-løpere bommet i fleng. Resultat lista ble dratt ut, og tidsdifferansene er større en på noen andre o-løp.

Vanskelig og krevende terreng sier karttegner/løypelegger. «jeg blir selv lurt av det difuse terrenget, og begynner å lure på kartet, men når jeg stopper opp og sjekker er det rett» legger han til.

Selv er jeg ikke i tvil. Etter å ha rota bort masse tid i på de 2 første postene, løper jeg rolig mot 3. post. Selv med rolig fart har jeg vanskelig med å forstå kartet. Jeg dropper nå konkurransen og løper litt rundt og ser på kvaliteten på kartet. Og hva jeg ser …….. Jeg er sjokkert ! !

kart3.jpgStore høyder og alt det grove stemmer bra. Her finnes det absolutt muligheter for å finne frem. Men om man bruker detaljene på sin vei, da blir man raskt satt ut.Jeg har selfølgelig snakket med en del løpere, og har ikke opplevd at noen er uenig med meg, men ikke alle som er like kritiske som meg. (En fra nof var uenig) Jeg mener helt klart at kart må være så riktig som det er mulig!

Noen få eksempler har jeg satt opp på siden her. Bare et lite utvalg med de jeg er helt sikre på. Kartet er gjennom gående akkurat som eksemplene. Klikk på kartutsnittene, så får du opp et større bilde :)

Men hva så?kart1.jpg
Er dette bare en annen variant å tegne o-kart på?
Må jeg bare lære meg å finne poster når kartet er på denne måten?
Er kartet bare tegnet grovt, eller er det slurvete?

Kanskje jeg bare er sutrete over at jeg bommet og ikke taklet dette?
Men jeg vet mange er enige med meg.Reader's Comments

 1. |

  Er helt enig med deg Jon. Kartet var dårlig på enkelte steder. På det siste kartutsnittet så løp jeg akkurat på den kollen, jeg så ikke søkket, og etter den kollen der så oppdaga jeg et gult felt som ikke sto tegna på å. Fant til og med en sti som ikke var på å et undervegitasjons område som ikke var på. Det hadde faktisk skyld i at jeg løp helt feil. Og vannhullet på 10. posten vår lå helt feil, den lå lenger inn, mer midt på den lille kollen.

 2. |

  Ja, vannhullet lå helt feil i forhold til kollen

 3. |

  Synes du skal slutte å syte og klage på alle viktige løp du ikke får det til på. Det virker som at det er arrangøren sin feil hver gang. Konsentrer deg heller om å løpe orientering du. Kutt ut sytingen!

 4. |

  Pedersen har nok rett SM.. Flere mener det samme!
  En viktig person i løpelegginga og karttegningen trodde det muligens var feil også 😉

 5. |

  Mulig, mulig! vi snakkes :)

 6. |

  Helt enig med deg Jon.
  Kartet var altfor grovt, manglet myrer og vannhull, høyder og andre detaljer var skjeve i forhold til hverandre. Åpne koller var gule og hvite om hverandre, selv om de så helt like ut i terrenget. Finlesing var ikke ferdigheten du trengte i dette terrenget. Jeg har snakket med 10-12 løpere som mener det samme. Det antallet er alle jeg snakket med etter løpet. Min orienteringsteknikk fungerer ihvertfall ikke på denne type kart og det er vel noe jeg må jobbe med for å forbedre meg på for å få prestere i sånne løp. Grovlesning og kompass! Det var sånn de gjorde det i gamle dager

 7. |

  Jeg skjønner ikke hvilken betydning for orienteringen de tre eksemplene du har plukket ut har.

  * Om skrenten går rett øst/vest bør ikke skape problemer, man skal jo kun registrere at den er der.

  * De to høydepunktene, hvorfor i det hele tatt bry seg om dem?

  * Hvordan klarer man i det hele tatt å få med seg om det er ett søkk og litt mer gult på den kollen? Ser ikke poenget med å lese så detaljert der i det hele tatt.

  Unge Pedersen; bruk mindre tid på synfaring underveis i o-løypa.

 8. |

  Kartet vil aldri bli helt rett. Eksemplene du trekker frem, er som nevnt over, meningsløse. De burde ikke ha noen ting å si for din orientering.

  Virker som at du har et problem med å orientere med en gang ikke alt går din vei. Jf, du var den som tapt absolutt mest tid på NOM testløp lang, og blant de verste i går.
  Virker som om du mister hodet og barre surrer rundt.. Det går det an å ta tak i, og det burde du vel gjøre. Lykke til i fremtiden Jon!

 9. |

  «there is no bad map, just bad orienteerer»

 10. |

  Kjære Jon
  En god o-løper ser når kartet ikke stemmer. Spesielt underveis på strekket. Synfaring er ingen eksakt vitenskap. Tester har vært gjort med flere gode synfarere som har fått i oppgave å synfare et lite område. Resultatet er som regel overraskende forskjellige, både mht kote-system, smådeltaljer og fargebruk. Den gamle o-teknikken kan kanskje benyttes mere (med hell)enn den gjør idag. Man fant frem da også, uten hjelp av fargekoder for løpbarhet etc. Kilometertiden var ikke så værst da heller.
  Tilslutt den mentale biten: Tror du brenner for mye energi på å reddferdig-gjøre dine feil (uansett om årsaken er kartfeil eller noe annet). Konsentrer de om arbeidsoppgavene og tren mentalt på å takle overraskelser underveis. O.løypa er alltid full av overraskelser. Ønsker du en mer forutsigbar idrett, sats på 10000M flatt. Da kan du bare følge linja og holde til venstre!

 11. |

  Jeg har ikke vært i terrenget, så mine kommentar er generelle.
  Mye bomming/tidstap i løp med mange gode o-løpere er gjerne en indikasjon på at noe ikke er helt som det skal med kartet og løypa.

  Angående «grove kart».
  God generalising er svært viktig for lesbarheten til et kart. En skal derfor ikke nedlesse kart med uvesentlige detaljer.
  Etter min mening er det svært viktig for flyten til en o-løper at retninger og avstander stemmer (nabonøyaktighet), også når det gjelder mindre detaljer. Det er derfor viktig at en i generaliseringsprosessen ikke innfører betydelige retnings- og avstandsfeil.

  Kartdiskusjoner er viktige og nødvendige!

 12. |

  Kartet var grovt, det er jo greit nok, men da må postene ligge på tydelige detaljer, det var ikke alltid tilfelle..

 13. |

  Terrenget kan tolkes på svært forskjellige måter. Et veldig lærerikt eksempel kan du se her:

  http://olles.bloguje.cz/527212-16-mappers-16-maps.php

  16 gode karttegnere har tegnet samme område.

  Selvsagt er det viktig at retning og avstand stemmer mellom ting som er med, og da jeg ikke har vært på det omdiskuterte kartet kan jeg ikke si noe om hvorvidt det var bra eller ikke.

 14. |

  Å tegne kart er ikke lett. Men hva skal til for å bli en karttegner?
  Har noen gang et kart ikke blitt godkjent av kretsen?

  OK: vi har kartnormen. Den skal man følge. Men hva mer? Hva skjer med dårlige kart? Er jo ikke lett å si til klubben: dere har brukt 100000,- på kart, men det må dere desverre kaste.

  Kan man heve kjøpet om kartet ikke er bra?

  Jeg skal ikke si mer om dette kartet, men det finnes mange kart med ulik kvalitet. Og slik jeg kan forstå, så koster det like mye å lage et bra kart, som et dårlig kart.

  Linken til «Pettern» er jo meget interesang. Kart blir veldig forskjellig. Noen av de som har laget et forslag her burde nok ta seg sammen, og levere bedre produkt. Men mange av de er nok bra selv om de er forskjellige.

 15. |

  Flere kart som ikke blir godkjent, men løpet arrangeres ofte likevel. Grunnen til det er jo ofte tidsproblemer og liten mulighet til å forbedre kartet før løpet skal gå. Da er valget avlyse løpet eller løpe på «ikke godkjent kart». Dette skjedde i hvert fall på O-festivalen 2005.
  Det har vel også skjedd blant annet ved et NM i Asker der kun traseèn på langdistansen var godkjent. Tror det var rundt 2000 en gang.

  Som ved alle typer kjøp kan man selvfølgelig kreve ulike type sanksjoner, avhengig av hvor stor avstand det er mellom det avtalte og det leverte. Men det er jo her «problemet» ligger. Hvem skal avgjøre om et kart er dårlig?
  Pr. definisjon er kvaliteten god nok dersom kartet er godkjent.

  Angående linken til «Pettern» er det jo vankselig å avgjøre hvem som bør skjerpe seg før du har vært i terrenget…

 16. |

  Jeg kan selfølgelig ikke avgjøre hvem kart som burde vært forkastet av alle utsnittene, men når man ser litt nøye på de, så er det helt klart at ikke alle kartene kan være like bra.

  Hadde jo vært interesant å se en slik test med norske karttegnere.

  Hadde de ikke en slik i sverige for noen år siden? Mener jeg så noe på o-ringen en gang??

 17. |

  Etter å ha lest ulike saker på hjemmesiden din, denne som den siste i rekken, virker det som at du har et problem med å finne årsaken til hvorfor du ikke presterer når det gjelder.
  Flere andre som også har nevnt dette over.

  Virker som at du må skylde på andre ting, er det for å beholde selvtilitten?
  Du skriver gang på gang at du har bevist at du kan, men har du egentlig det når du ikke leverer resultater?
  Når et kart dekker flere kvm skal det mye til at alt er 100%.Ellers hadde det blitt for dyrt for klubbene å lage nye kart..
  Men en ting er sikkert og det er at kartet er alltid likt for alle, og leser du resultatlista, ser du at det alltid er de beste som takler kartet best uansett kvalitet.
  Skal du noen gang bli god er det det du bør bruke energien din på.
  Lykke til.

 18. |

  Det er jeg forsåvidt enig i. Jeg må bli flinkere til å takle småfeil på kartet, for slik vil det alltd være. Man må ta høyde for at det er slik, ikke bli satt helt ut.

  Men i dette tilfellet??
  Det er så mange adre løpere i E1 her som er enig med meg.
  Jeg har vel ikke klaget noe nevneverdig på kart før??

 19. |

  Det er en slik test med norske kart. Den står blant annet i NOF sitt o-teknisk trening hefte fra 2003. Området rundt LO skolen.
  Stor forskjell på forslaga.

  Som i Peterns link kan det se ut som at noen er klart bedre enn andre og at noen bør «skjerpe seg» som du sa. Men som jeg sa over er det vanskelig å avgjøre hvem før du har vært i terrenget. Det jeg mener med det er at en god o-løper bør finne frem på alle karta. Selv om man synes at et er bedre enn et annet. Du har bare et kart når du løper, det samme som alle andre, og oppgaven er å finne frem på det.

 20. |

  Noe tips på hvordan bli god på dette?
  Bør jeg oppsøke dårlige kart / anderledes kart?

 21. |

  Det kan godt være at dette kartet var helt elendig, men husk at det også var mange som fant frem på det og mange som fant frem raskt.

  Neida, det var ikke slikt ment at du alltid syter å klager. Men når jeg leste virka det som at du er veldig «uheldig». På NOM testløp var det: «miste hode inne på stadion», «hjerteklapp», «post som henger feil, der du er den som taper mest tid av alle» og nå «dårlig tid».

  Jeg synes at det er synd at sånne ting skal skje. Men det jeg mente var at jeg ikke tror det er tilfeldigheter når det kun skjer i viktige løp..Og når det skjer så ofte virker det i hvert fall ikke tilfeldig lenger.
  Innimellom dette har du jo ut i fra det jeg kan lese løpt knallgodt ut i leksa på 15 stafetten, på Østfoldsprint og Østfold O weekend.
  Det virker bare som at det er en tendens til at du taper mer enn mange andre, du burde være like god som, på slike ting i viktige løp.
  Selvfølgelig kan det godt hende at det ikke er sånn i virkeligheten, men at det bare er sånn det oppfattes over nettet.
  Uansett ønsker jeg deg lykke til fremover!

 22. |

  Hvordan var det.. «full fart på dårlig kart»..? stå på deg Jon! Kartet var ikke bra!

 23. |

  Kjære Jon
  Nå synes jeg diskusjonen begynner å komme i rett spor. Selverkjennelse er det viktig. Jeg kommer tilbake til den mentale biten. Les hva som er skrevet om mental trening i Veivalg forleden. Bruk en 1/2 time i ny og ne og se for deg foskjellige situasjoner du kan møte i o-løype. Tenk gjennom fornuftig handlingsmønster når:
  – du blir tatt igjen av kunkurrent (Henge, kompiss leer rykke)
  – du tar igjen en konkurrent (Henge, kompis eller passere)
  – treffer en hardt skadet person (stoppe eller løpe videre)
  – siste sikre viser seg ikke å være sikker (stoppe eller sjanse)
  – vindfall ødelegger idealveivalget ditt (stå på eller vik av?)
  – hjertet løper løpsk (stoppe eller presse på)
  – når du får postbom (virre eller finne en ny siste sikre)
  osv

 24. |

  Kjære deg -> T

  – hjertet løper løpsk (stoppe eller presse på)?????

  Du kan ikke være seriøs…?

 25. |

  Hei janE
  Jeg ber ikke Jon presse på, men å tenke gjennom et fornuftig handlingsmønster i ulike situsjoner som kan opptre under et o-løp på elitenivå.
  Ha en god dag

 26. |

  Bra at noen passer på at … gjør jobben sin.

 27. |

  Kan ikke noen stikke ut og sjekke de stedene som superjon mener er feil? Uansett om det stort sett er ubetydelige «feil» er det litt vanskelig å velge hva man skal tro på før noen har gått ut i terrenget og sjekket skikkelig.

 28. |

  jeg skal ut i skogen på torsdag. Da er det klubbtrening, og postene henger ute.
  ->Jon, du er invitert. Er Tyrving/Fossum trening, men tror nok vi spanderer kart;)

 29. |

  «Kan ikke noen stikke ut og sjekke de stedene som superjon mener er feil? Uansett om det stort sett er ubetydelige “feil” er det litt vanskelig å velge hva man skal tro på før noen har gått ut i terrenget og sjekket skikkelig.»

  Hvorfor mener du det er behov for at flere skal stikke ut å sjekke kartet? Synfarer, kartkontrollør, løypekontrollør, NOFs ansvarlige og mange løpere har allerede gjort det. Og bare JonP har klaget.

 30. |

  H> Jon har flere konkrete steder hvor han når han løp mente det ikke stemte. Det er ikke sikkert at kartkontrollør og løypekontrollører faktisk har vært innom akkurat disse stedene. Og det er heller ikke sikkert at han når han løp i fart oppfattet ting helt riktig.

  Hvis noen med god tid på seg kan sjekke dem så får vi hvert fall vite om f eks skrenten superjon peker på virkelig er tegnet i feil retning.

 31. |

  Anders: jeg var på vei til NM ultralang da dere hadde trening. Men skulle kommet 😉